Nyhedsbrev 2017

Remets Venner” Nyhedsbrev 2017

Vi startede med generalforsamling 5. marts 2016 ved Anne Grethe og Niels Jørgen i Auning. Her havde Anne Grethe disket op med dejlig mad – i overflod!

Som jeg skrev i Julehilsenen, kom vores gamle formand Poul, det var hyggeligt. Han er nu også så rar og pæn i tøjet. Vi havde en god generalforsamling.

Så starter vi på et nyt år. Der har været en del aktiviteter i 2016. Vi har fået nyt tag på familien Sârbs hus, en del af trækonstruktionen skulle også skiftes. Det er Jørgen og Ritas familie.

I maj måned var Niels Jørgen (murer), Frank (elektriker), Per (altmuligmand) og Jørn – J.S. (bydreng) i Rumænien og hjælpe Rodica med at lave hendes hus, som er en tom tilbygning til hendes mors hus (som hun har arvet fra sine forældre). Det er som en tak for alt det, hun har hjulpet ”Remets Venner”.

Jeg var kørende til Rumænien i min bil for at køre brude kørsel for nogle venner, så Frank, Per og Niels Jørgen kom med fly til Budapest, hvor jeg hentede dem.

Vi boede på en pension i nærheden af, hvor vi arbejdede, og vi fik lavet en stor del. Resten laver vi her i foråret. Rodica har fået det med sit arbejde, så hun kan være i Danmark i 2 – 3 måneder og hjælpe mig og den løn hun får her, skal hun bruge til materialer m.m.

Mens vi var der, tog vi fri lørdag – søndag og kørte ud for at besøge Ionels familie og spise frokost der.

Vi var til fødselsdag ved en ung mand i en ny familie som Lizzy og Frank havde fået. Drengen, der fyldte år, havde en broder, der i samfulde 21 år har ligget i en seng som multihandicappet. Her oplevede vi omsorgssvigt så jeg/Frank har aldrig set noget lignende. Det var sådan, at jeg ikke kan beskrive det her.

Rodica og jeg havde været på et hjem for stærkt handicappede, som i øvrigt var flot og i orden. Men familien i Stremt ville ikke slippe ham, idet de fik penge fra staten for at have ham. Det var en indtægt, som familien næsten kunne leve af, samtidig med at faderen havde arbejde. Så han ligger i et rum døgnet rundt uden at blive aktiveret.

Frank og Lizzy har nu en anden familie med 3 børn, der alle er piger. De bor, som vi boede for 100 år siden i Danmark. Den ældste pige havde vi med på ferie i 2016.

Så har vi Tove i Gadbjerg. Hun har også skiftet familie, da den gamle rumænske familie nu kunne klare sig selv. Den nye familie er også nogle der bor som i det forrige århundrede. De har en dreng på 14 år og en pige på 7 år som også var med på ferieturen sidste år. Herlige børn.

Løbende hele året besøger Rodica alle familier, også her i skrivende stund. Hun ser, hvordan det går, kan de klare sig selv, eller skal de stadig have vores hjælp? Vi har været rundt med pakker hvert kvartal.

Rodica arbejder sammen med Ionella, som er hende der sidder med de sociale problemer i Stremt kommune.

Det er sådan, at hvis de føler, at tingene har ændret sig så familierne kan klare sig selv, så stopper vi.

Vi stoppede også ved Macus Petrus familie i Geomal. Det var Hanne Christensen, der tog sig af dem, men de kan nu klare sig selv.

Er der noget, der er uundgåeligt, er det døden. Vi mistede vores gode ven Dan, som nogle af jer kender som chefen for politiet i Stremt. Han har hjulpet os mange gange i gennem årene, specielt da vi renoverede Børnehjemmet i Stremt.

Mens vi hjalp Rodica med sit hus, blev der stilet bud efter mig og Rodica. Angela var blevet syg. Jeg kørte hende og Rodica på hospitalet i Cluj. Det viste sig, at hun havde kræft og de gav hende 2 måneder at leve i. Det var noget af et chok. Jeg besøgte hende mange gange. Hun var gået i stå, hun blev hverken bedre eller ringere. Men vi havde det ikke ret godt med, at hun sov og hvilede på en gammel sovesofa i madlugt og en mand med en tuica lugt. Jeg kunne ikke forliges med, at en kone skulle ligge og dø under de forhold. De to drenge de har, sov på en lille ottoman og på en madras på gulvet – alle fire i et lille køkken.

Rodica og jeg talte om. Hvad gør vi?

2.

Nødråb fra kasseren. Kontingent for 2017 skal være betalt inden d. 11 marts. Det er for en familie kr. 600, – enlige og Pensionister kr. 300, – pr. år, det er dèt der er bestemt på generalforsamling. Men, det er op til dig hvad du vil betale mere så er du velkommen til det. Der er nok nogle det tror at foreningen holder fordi vi ikke kører med bus mere, men det har ikke noget med det at gøre.

Skulle du ønske at melde dig ud så kontakt kasseren Frank Nielsen.

De havde to rum, men der skulle gøres noget, før det var ok. Jeg havde Anne-Grethe med og besøge Angela. Så Anne-Grethe og Niels Jørgen ville give hende en ny seng med madras og sengetøj. Jeg snakkede med formand

Peter og vi satte en håndværker til at lave de to stuer med ny indervæg mm. Det blev rigtig flot.

Den ældste søn havde været her i Danmark og hjælpe mig oppe ved mit sommerhus og for de penge, han havde

tjent købte han klædeskab mm.

Vi købte også 2 kakkelovne. Det var som at komme i paradis for Angela.

Men her søndag d.15. januar kl. 12:00 døde hun.

Nu må vi se, hvad vi gør med drengene? Alexandru har skolen at passe og Nicu har lidt løst arbejde.

Vi erfarer, at der er blevet lidt færre medlemmer i vores forening, og det er jo ikke så godt, men vi håber det vender.

Næste år vil vi nok ikke renovere så meget, som vi har gjort. Det er vigtigt, at børnene får en uddannelse, så det er der, vi skal sætte ind.

Det er sådan at Frank og Lizzys og Tove fra Gadbjergs familier ikke har toilet og bad, så måske skulle vi kikke på det. Vi har en del brugte og nye VVS ting dernede, som vi kunne bruge.

Nu er JS Rejser jo med fly, så nu er det sket med at have noget med i bussen. Så vores sponsorer til familierne i Rumænien sætter bare et beløb ind på vores konto nr. 9317 00034 66 299 – Jeg har foreslået 3 – 400 kr. pr. kvartal. Der er også nogle der har sat 1.000, -1.500 og 2.000, – kroner ind til hele året – det er op til jer.

Så køber Rodica købmandspakkerne i Rumænien, hvor man også får lidt mere for pengene.

Så er der som omtalt vores kombinerede sponsortur og ferie.

I år vil vi igen have ferietur med børnene, samt besøge de rumænske familier og holde sommerfest på Jørns grund i Rumænien. Derefter i bus til hotel ”Bâile Olânesti”.

Så den humanitære tur i 2017 bliver 12 dage med afgang fra Billund d. 30. august og retur fra Cluj d. 10. september. Det bliver rigtig godt. – Den får I igen. DET BLIVER RIGTIGT GODT:

OBS. Det er for alle, der er medlem af ”REMETS VENNER”. RING EFTER PROGRAM. – NU

Men I kan allerede nu tilmelde jer hos Jørn eller Carmen. – Det er Rodica og Jørn, der er ledere.

Turen er med næsten fuld pension.

Prisen kan vi holde på kr. 6.185. – det er meget billigt med alle dagturene med børnene.

OBS. 8 dage efter tilmeldingen skal der være indsat et depositum på kr. 2.000, – og sidste tilmelding er den 1. april 2017.

Hvis du ikke er medlem af vores forening, kan du blive det. Ring til kassereren Frank .

Så er du med til at gøre en forskel for vores familier.